Cum să faci cafeaua perfectă cu un filtru manual
Filtrul manual clasic se bucură din nou de aprecierea pasionatilor de cafea, deoarece această metodă de preparare este rapidă, necomplicată și emană farmecul vremurilor de odinioară, când măcinarea și prepararea cafelei se făceau încă manual. Cafeaua preparată cu filtru manual este vizual clară, are un gust plin și destul de puternic, iar aromele fine sunt deosebit de accentuate.
Ai nevoie de:
- Cafea de filtru la alegere
- Filtru manual, de exemplu, mărimea 101
- Filtru de hârtie (disponibil în magazinele noastre Tchibo)
- Cântar
- Fierbător
- Râșniță de cafea, de exemplu, râșnița noastră manuală
Introducerea filtrului de cafea
Prepararea
Așezați filtrul manual pe un vas de cafea potrivit și introduceți un filtru de hârtie în pâlnie. Turnați puțină apă caldă în filtru, astfel încât să fie umezit uniform (apoi goliți vasul).
Știați că?
Calitatea apei contribuie foarte mult la gustul cafelei tale. Cu cât apa este mai moale, cu atât acizii din cafea vor fi mai puternici, în timp ce apa dură tinde să neutralizeze acizii din fructele de cafea. Aroma completă a cafelei se dezvoltă cel mai bine în apă proaspătă cu un grad mediu de duritate.
Care este contitatea potrivita pentru filtru?
Cantitatea de cafea
Cu cât pui mai multă cafea măcinată în filtru per ceașcă, cu atât cafeaua va avea un gust mai puternic. Recomandăm 6 g de cafea pentru 100 ml de apă. O măsură normală de cafea conține 7 g de cafea măcinată. Dacă îți place cafeaua mai tare sau bei dintr-o cană, folosește mai multă cafea măcinată per 100 ml.
Știați că?
Este chiar mai ușor să prepari cafeaua direct în ceașcă decât într-un filtru manual. Pur și simplu toarnă 2 lingurițe cu vârf de cafea într-o ceașcă cu 150 ml de apă fierbinte, dar nu clocotită, amestecă și lasă să stea puțin. Gata!
Fină ca nisipul
Măcinarea corectă
Aromele cafelei sunt în fiecare bob de cafea. Aceste arome sunt eliberate doar atunci când boabele sunt măcinate în pulbere de cafea. Dimensiunea granulelor de măcinare are o influență semnificativă asupra gustului. Cu o măcinare greșită, cafeaua poate avea un gust subțire și acru sau prea puternic și amar.
Pentru prepararea într-un filtru manual, ar trebui să se aleagă o măcinare fină spre medie, astfel încât cafeaua să aibă aproximativ consistența nisipului.
Aromă completă în mișcări circulare
Prepararea
Toarnă pulberea de cafea în filtrul umezit astfel încât suprafața să fie cât mai uniformă posibil. Apoi toarnă puțină apă până când aceasta este la aproximativ 1 cm deasupra pulberii de cafea. Lasă cafeaua să se umfle timp de aproximativ 30 de secunde (așa-numitul blooming). După ce apa a trecut prin filtru, toarnă încet restul apei din centru spre exterior, în mișcări circulare. În cele din urmă, toarnă un fir subțire de apă în centru pentru a menține nivelul apei în filtru. Timpul optim de trecere este de 3 până la 4 minute.
Știați că?
O suprafață uniformă a cafelei în filtru după preparare este un indiciu că ingredientele au fost extrase uniform - măcinarea a fost perfectă și particulele fine ale pulberii de cafea au fost umezite uniform.
Ar putea sa te mai intereseze:
Accesoriile noastre
Cafea noastra
Macina corect
Retete cafea