Originea cafelei

Fără cafeaua voastră preferată dimineața, începutul zilei ar fi doar pe jumătate la fel de plăcut. Dar de unde provin de fapt boabele de cafea revigorante? Și cine le-a descoperit? Vă explicăm noi.

Legenda caprelor

Legenda spune că datorăm cafeaua noastră caprelor.

Și legenda spune așa: Păstorul de capre Kalid își păstorește turma în fiecare zi pe pășunile din înălțimile Yemenului. Într-o zi, unele dintre capre mănâncă fructe roșii de pe tufișuri și devin brusc mult mai vioaie și mai persistente. Nici noaptea nu se odihnesc. Din curiozitate, Kalid gustă în cele din urmă fructele și simte și el efectul revigorant. Starețul unei mănăstiri din apropiere aude despre aceasta și poruncește să fie colectate fructele de pe tufișuri pentru a face o infuzie. Din nou, efectul este similar: călugării pot să se roage nopți întregi fără să obosească. Deoarece nu mai vor să renunțe la noua băutură, călugării o stochează și atârnă crenguțele deasupra unui foc deschis pentru a le usca în sezonul ploios. Când o crenguță cade în foc, boabele se carbonizează și răspândesc un miros aromatic. Călugării iau boabele din jar, le macină și fac infuzia din pulbere. De la prima înghițitură, sunt încântați de gustul delicios al noii băuturi și de efectul ei revigorant. Secretul boabelor de cafea a fost descoperit!

Originea cafelei

Originea arborelui de cafea este probabil Etiopia - poate provincia Kaffa din înălțimile Abisiniei. Totuși, nu este clar dacă cafeaua își trage numele de la această presupusă patrie, Kaffa. Este posibil, de asemenea, ca numele cafelei să fi fost derivat din termenul arabo-turcesc pentru băutură, "kahwe".

Despre regiunea unde se cultiva cafeaua sau ‘centura cafelei’

Plantele de cafea sunt pretențioase: ele prosperă optim doar în climatul tropical ecuatorial al denumit si "centura cafelei".

În această zonă din jurul ecuatorului, există un climat alternant umed și uscat, caracterizat în principal prin faptul că nu există temperaturi extreme și precipitații suficiente. Plantele de Arabica și Robusta cresc aici în aproximativ 80 de țări din întreaga lume - inclusiv Brazilia, Columbia, Etiopia, Indonezia, India și Vietnam.

Pentru a prospera optim, planta de cafea are nevoie de un climat echilibrat, fără temperaturi extreme. Plantele de Arabica sunt mai sensibile decât cele de Robusta. Ele cresc doar la altitudini mari și la temperaturi moderate de până la 25° C. Plantele de Robusta, pe de altă parte, prosperă și în zonele joase și nu sunt afectate de temperaturi de peste 30° C. Vietnam, India și Indonezia sunt regiuni importante de cultivare pentru cafelele Robusta.

Condițiile solului din centura cafelei sunt, de asemenea, ideale pentru plantele de cafea - solurile bogate în nutrienți și ușor acide, cum ar fi solurile vulcanice din Etiopia, sunt ideale pentru creșterea plantelor.

Un portret al celor patru țări cultivatoare

Brazilia

Până în 1920, Brazilia producea aproximativ 80% din cafeaua mondială. Pe măsură ce alte țări și-au crescut producția, cota de piață a Braziliei a scăzut, dar țara sud-americană este încă de departe cel mai mare producător de cafele Arabica, în special.

După daunele severe cauzate de înghețul din 1975, au fost înființate noi plantații în sud-estul temperat al țării, în special în statul Minas Gerais. Astăzi, aproape jumătate din cafeaua Braziliei provine de acolo. Fluctuațiile în producția din Brazilia influențează piața mondială și afectează veniturile a milioane de oameni. În prezent, există aproximativ 300.000 de ferme în întreaga țară.

Cota de piață mondială

Clasament ca producător: Locul 1 Cota din producția totală: 35%

Informații despre cafea

Perioada principală de recoltare: Octombrie - Decembrie Tipuri de cafea: 100% Arabica Procesare: umedă și uscată

Caracteristici de gust

Aciditate redusă, corp plin, dulce, adesea cu note de ciocolată și nuci

Fructele de cafea coapte sunt de obicei de culoare roșu închis. Unii arbori au, de asemenea, fructe galbene, rar portocalii. Fructul de cafea copt, de un galben strălucitor, poartă numele papagalului cu burtă galbenă, care este originar din regiunea Amazonului și nord-estul țării.

Știați că?

Brazilia nu este doar cel mai mare producător de cafea, ci și un mare consumator de cafea: brazilienii consumă aproximativ jumătate din cafeaua lor.

Etiopia

Etiopia poate fi descrisă ca locul de naștere al cafelei Arabica. Țara africană nu are multe ferme moderne de cafea - cafeaua este cultivată aici în principal de mici fermieri folosind metode tradiționale și fără pesticide. Majoritatea cafelei etiopiene este, prin urmare, cultivată organic.

Tipice pentru Etiopia sunt cafelele de pădure, provenite din arbori sălbatici de cafea, și cafelele de grădină, ale căror cireșe cresc pe tufișuri în câmpii. Datorită creșterii sălbatice, Etiopia are o diversitate unică de specii și varietăți.

Cota de piață mondială

Clasament ca producător: Locul 5 Cota din producția totală: 5%

Informații despre cafea

Perioada principală de recoltare: Octombrie - Ianuarie Tipuri de cafea: Arabica Procesare: umedă și uscată

Caracteristici de gust

Arome variate cu note complexe de fructe și flori

Inițiativa pentru cafea ecologică WASH

Cafeaua de înălțime din Etiopia este considerată una dintre cele mai bune din lume și este una dintre cele mai valoroase exporturi ale țării. Noi achiziționăm cafeaua verde pentru cafeaua noastră organică din Guji, o regiune din sudul Etiopiei. Susținem oamenii de acolo ca parte a proiectului de cafea organică WASH.

Știați că?

Etiopia este poate cea mai fascinantă dintre toate țările cultivatoare de cafea - nu doar pentru că numeroase varietăți de cafea cresc sălbatic aici, ci și datorită numeroaselor arome diferite. Cu aromele sale intense de flori și fructe, Etiopia a demonstrat cât de multe gusturi diferite poate avea cafeaua.

Vietnam

Deoarece stăpânii coloniali francezi nu doreau să renunțe la cafeaua lor iubită nici în Indochina, plantele de cafea au fost cultivate în Vietnam încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. La începutul secolului al XX-lea, fermierii vietnamezi de cafea au început să cultive mai multă cafea pentru a beneficia de prețurile bune de pe piață. După războiul din Vietnam, producția a fost semnificativ crescută din nou pentru a revigora economia și a aproviziona statele socialiste prietene. Ca rezultat, Vietnamul a devenit al doilea cel mai mare producător de cafea din lume, după Brazilia.

Spre deosebire de alte țări producătoare de cafea, în Vietnam se cultivă predominant cafea Robusta; proporția de Arabica este foarte mica.

Cota de piață mondială

Clasament ca producător: Locul 2 Cota din producția totală: 14%

Informații despre cafea

Perioada principală de recoltare: Octombrie - Decembrie Tipuri de cafea: 95% Robusta, 5% Arabica Procesare: umedă și uscată

Caracteristici de gust

Ușor amară, puternică și pământie, cu tonuri de ciocolată neagră

Guatemala

Când generalul Justo Rufino Barrios a ajuns la putere în Guatemala în 1871, el a transformat cafeaua într-un pilon principal al economiei guatemaleze. Totuși, reformele sale au dus și la privarea și mai mare a populației indigene de pământurile lor, deoarece statul a revendicat aceste terenuri ca fiind ale sale. Acest lucru a dus la crearea unor plantații uriașe de cafea, iar cafeaua reprezenta aproximativ 90% din totalul exporturilor țării în jurul anului 1880.

După criza cafelei din 2001, mulți producători au trecut la cultivarea de macadamia și avocado. Cu toate acestea, Guatemala este acum unul dintre cei mai mari 10 producători de cafea din lume. Se cultivă în principal varietăți de Arabica, care găsesc condiții ideale în solul vulcanic, fertil și bogat în nutrienți

Cota de piață mondială

Clasament ca producător: Locul 8 Cota din producția totală: 2,5%

Informații despre cafea

Perioada principală de recoltare: August - Martie Tipuri de cafea: în principal Arabica, cantități mici de Robusta Procesare: umedă

Caracteristici de gust

De la note ușoare, dulci, fructate și complexe până la note mai grele, de ciocolată

Știați că?

Una dintre cele mai bune cafele din lume: Guatemala are o reputație de a produce cafele de foarte înaltă calitate la nivel mondial. Acest lucru se datorează, printre altele, solului fertil de pe versanții munților Sierra Madre. Prin urmare, Guatemala ocupă o poziție importantă pe piața cafelei gourmet.