Cafeaua decofeinizată: Ce este și beneficii pentru sănătate

cafea decofeinizata

Cafeaua decofeinizată este o soluție în întâmpinarea iubitorilor de cafea care vor să-și limiteze consumul de cofeină, fără a renunța la tabieturi, la gustul amărui specific și la aroma inconfundabilă. Citește acest articol pentru a afla ce se întâmplă în timpul procesului de extracție a cofeinei, ce caracteristici își păstrează produsul obținut și care sunt beneficiile cafelei decofeinizate.

 

Ce este cafeaua decofeinizată și cum se produce?

Beneficiile consumului de cafea

Există riscuri dacă consumi cafea decofeinizată?

Concluzii

 

Ce este cafeaua decofeinizată și cum se produce?

O cafea fără cofeină este o alternativă inspirată pentru orele târzii când vrei să savurezi o ceașcă din băutura preferată și să-ți menții somnul netulburat. Cu ajutorul unei tehnologii de extracție a cofeinei, persoanele care sunt nevoite să excludă substanțele energizante din dietă, pot continua să consume cafea decaf.

Apariția acestui produs între tipurile de cafele, clasificate după soi sau în funcție de diferitele amestecuri destinate metodelor de preparare variate, vine să confirme apetitul crescut al iubitorilor de cafea din întreaga lume, care găsesc claritate a minții, inspirație și plăcerea unei experiențe complexe, în care sunt implicate mai multe simțuri.

Pentru a putea răspunde la întrebarea dacă, prin procesul de decofeinizare, se păstrează beneficiile cafelei normale, va trebui să aruncăm o privire asupra metodelor utilizate pentru extragerea cofeinei din boabe.

Se cunosc trei metode principale de obținere a cafelei fără cofeină:

  • Decafeinizarea prin folosirea solvenților
  • Decafeinizarea cu apă elvețiană
  • Decafeinizarea cu dioxid de carbon.

În toate cele trei metode, procedeele de extracție a substanței stimulante se răsfrâng asupra boabelor de cafea. Metoda utilizării solvenților este cea mai frecventă. Boabele se supun inițial unui tratament cu aburi, care are rolul de a le înmuia, făcând învelișul lor permeabil, după care se cufundă în repetate rânduri în solvent – clorură de metilenă sau acetat de etilclorură de metilenă. Solventul captează moleculele de cofeină. Boabele sunt apoi spălate și uscate, pentru îndepărtarea urmelor de substanțe străine compoziției lor.

Metoda cu apă elvețiană nu presupune contactul solventului cu boabele. Acestea sunt înmuiate în apă, care este apoi trecută prin filtre de cărbune activat, pentru separarea cofeinei. Apa fără cofeină este folosită apoi pentru reînmuierea boabelor, pentru recăpătarea proprietăților inițiale, a elementelor din compoziție și a aromei.

Metoda de decofeinizare cu dioxid de carbon presupune pomparea dioxidului de carbon lichid cu înaltă presiune asupra boabelor într-un recipient controlat. Boabele rămân astfel fără substanța lor energizantă.

Indiferent de metoda de decafeinizare aleasă, rămâne o cantitate foarte mică de cofeină în boabe, procesul reușind să îndepărteze în jur de 97% din cofeină. Într-o ceașcă, cofeina rămasă este o cantitate neglijabilă.

Beneficiile consumului de cafea

Beneficiile cafelei au fost dovedite prin numeroase studii și nu se rezumă la efectele cofeinei asupra organismului. Așadar, putem spune că și cafeaua decofeinizată are multe implicații pozitive asupra sănătății.

Consumată fără lapte și zahăr, băutura implică un aport caloric redus, deci dacă te întrebi câte calorii are cafeaua, trebuie să știi că o poți consuma fără probleme și la dietă.

Cafeaua scade riscurile de a dezvolta diabet de tip 2

Consumul de cafea și aportul său de antioxidanți în organism este benefic pentru metabolismul pancreasului, crescând sensibilitatea persoanei la insulină și reducând inflamațiile.

Pe termen lung, consumul de cafea susține sănătatea acestui organ vital și reduce riscul de a dezvolta în timp diabet de tip 2, afecțiune determinată de scăderea rezistenței la insulină și incapacitatea de reglare, din acest motiv, a nivelului de glucoză din sânge.

Cafeaua susține sănătatea creierului

Odată cu vârsta, creierul se deteriorează, procesele neurologice care controlează fiziologia și care se răsfrâng asupra întregului organism sunt afectate. Anumiți factori pot contribui la apariția unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau demența. Consumul moderat de cafea diminuează riscurile, protejează celulele nervoase și încetinește evoluția acestor afecțiuni, fie ele și instalate deja.

Cafeaua ajută la menținerea celulelor hepatice funcționale

Proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale cafelei se pot răsfrânge în mod pozitiv asupra celulelor hepatice, protejându-le de deteriorare și facilitând eliminarea toxinelor. Studiile au demonstrat că, la persoanele care consumă cafea în mod regulat, nivelul enzimelor hepatice este mai mic, deci se poate vorbi despre un rol protector.

La cei diagnosticați cu boli hepatice, cafeaua protejează celulele hepatice împotriva fibrozării și cicatrizării.

Reducerea riscului de atac cerebral, boli de inimă și de moarte prematură

Contrar unei percepții adânc înrădăcinate, unele studii arată că un consum moderat de cafea la persoanele sănătoase susține sănătatea inimii, a vaselor de sânge, împiedicând blocajele de pe acestea și fluidizând circulația sângelui. Se reduce astfel riscul de atac cerebral și afecțiuni cardiace, principalele cauze ale morții premature.

Consumul de cafea diminuează șansele de a dezvolta cancer de colon

Dacă ești iubitor al cafelei, te vei bucura să afli că există studii care dovedesc că un consum regulat de cafea reduce semnificativ, cu 26%, riscul de a dezvolta cancer de colon, iar riscurile pot scădea și mai mult în funcție de cantitatea administrată. Pentru a nu depăși doza recomandată de cafea, poți savura o cafea decofeinizată.

Cafeaua decofeinizată ameliorează arsurile gastrice

Unele persoane care, din cauza unor afecțiuni precum gastrite, ulcere, experimentează adesea arsuri gastrice. Dacă pentru acestea, cafeaua normală poate activa producția de suc gastric și implicit, poate cauza senzația de arsură pe tractul digestiv superior, cafeaua decofeinizată este asociată cu reducerea acestor simptome.

Există riscuri dacă consumi cafea decofeinizată?

În ceea ce privește cafeaua decofeinizată și implicațiile ei pentru sănătate, există unele îngrijorări privind persistența solvenților în boabele tratate pentru extragerea cofeinei. Clorura de metilenă este o substanță nocivă în sine, însă în procesul de decofeinizare, resturile acesteia sunt îndepărtate cu rigurozitate prin spălarea boabelor și uscarea lor.

U.S. Food and Drug Administration, o prestigioasă instituție americană, cu standarde înalte în domeniul alimentației și produselor farmaceutice, a stabilit limite pentru folosirea clorurii de metilenă în industriile de profil. Studiile efectuate de diverse organizații pentru protecția consumatorilor la nivel mondial asupra diferitelor mărci de cafea decofeinizată au arătat că solventul se găsește în cantități foarte mici, sub limitele admise, ceea ce nu pune în pericol sănătatea iubitorilor de cafea decaf. Aceste controverse se referă strict la metoda care utilizează solvenți.

Concluzii

Fie că vrei să reduci cofeina din dietă, să eviți tulburările de somn sau să previi disconfortul gastric, cafeaua decofeinizată îți permite să păstrezi ritualul zilnic al cafelei, fără compromisuri. Metodele moderne de decofeinizare asigură un produs sigur, cu proprietăți benefice similare cafelei obișnuite, dar cu un impact mai blând asupra organismului.

Astfel, indiferent de motivele pentru care alegi varianta fără cofeină, te poți bucura în continuare de savoarea și efectele pozitive ale cafelei, integrând-o cu încredere într-un stil de viață echilibrat și sănătos.

Te-ar putea interesa

zat de cafea
plantatie de cafea

Lasă un comentariu

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.