Tu știi care este cea mai scumpă cafea din lume și cum se produce ea? De la condiții deosebite de sol și altitudine, ferme exclusiviste care practică o cultură ecologică și până la rafinarea boabelor în procesul de digestie de către unele specii de animale, o cafea scumpă stă la baza unui adevărat lux al simțurilor.
Citește acest articol pentru a descoperi un clasament după valoarea de tranzacționare pe piață, în care am inclus atât cafele premium din culturi selecționate, recompensate cu premii internaționale, cât și tipuri de cafea inedite, precum cafeaua digerată, colectată din excrementele unor animale – civeta sau elefantul.
Cafea Fazenda Santa Ines – circa 45 USD/kg
Cafeaua Molokai – aproape 100 USD/kg
Cafeaua Hacienda La Esmeralda – aprox. 450 USD/kg
Cafeaua Saint Helena – aproape 500 USD/kg
Cafeaua Kopi Luwak – până la 1.300 USD/kg
Cafeaua Black Ivory – ajunge la 2.500 USD/kg
Cafeaua Ospina – aproape 800 USD pentru numai 250 de grame!
Cafea Fazenda Santa Ines – circa 45 USD/kg
Dacă te-ai grăbit să faci deja conversia în lei și să compari suma cu bugetul tău, trebuie să știi că, deși este o cafea premium dintre cele mai apreciate, Fazenda Santa Ines este un produs destul de accesibil, având în vedere calitatea remarcabilă. Produsă la altitudini mari, în munții Mantiqueira din sudul statului Minas Gerais, boabele sunt rezultat al proprietăților unui sol fertil al fermei Santa Ines, renumită pentru o tradiție de aproape jumătate de secol în cultivarea cafelei.
Angajamentul față de calitate și sustenabilitate al familiei braziliene care deține ferma a fost recunoscut în competiția Cup of Excellence Brazil, eveniment prestigios de profil, prin acordarea unui scor de 95.85 din 100 de puncte. Cafeaua se remarcă printr-un gust dulce și vibrant, cu note de citrice și o aciditate scăzută, o alegere de top pentru cei care preferă o aromă mai puțin amară.
Cafeaua Molokai – aproape 100 USD/kg
Cafeaua Molokai oferă o experiență savuroasă a gustului, cu note de nuci, gust bogat și plăcut, catifelat și intens totodată. Este cultivată pe insula Molokai din Hawaii, un loc cunoscut pentru solurile sale vulcanice fertile și condițiile ideale de creștere a cafelei. Este o cafea Arabica de înaltă calitate, al cărui preț reflectă calitatea incontestabilă.
Cafeaua Hacienda La Esmeralda – aprox. 450 USD/kg
Așa cum îi spune și numele, originea cafelei Hacienda La Esmeralda este legată de o renumită fermă din Panama, apreciată la licitațiile internaționale pentru Arabica de o calitate excelentă, cu un gust de fructe tropicale, flori și ciocolată, precum și pentru profilul de gust, delicat și rafinat.
Recoltarea atentă, selecția boabelor și procesarea riguroasă, la cele mai înalte standarde, fac din această cafea o prezență plină de personalitate pe podiumul unor competiții internaționale de profil.
Cafeaua Saint Helena – aproape 500 USD/kg
După exilul lui Napoleon pe Insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud, la faima acesteia contribuie și cafeaua Saint Helena, cu soiul unic Green Tipped Bourbon Arabica, varietate derivată din cafeaua yemenită adusă pe insulă în secolul al XVIII-lea.
Aceasta se dezvoltă aici într-un mediu pur, nepoluat, care le imprimă un caracter aromatic distinct, cu nuanțe combinate de cireșe negre, ciocolată și caramel, alături de arome florale și citrice.
Cafeaua Kopi Luwak – până la 1.300 USD/kg

Kopi Luwak este un sortiment de cafea digerată, pe cât de cunoscută și apreciată, pe atât de controversată. Boabele de cafea sunt consumate de către civete, o specie de mamifere mici, asiatice, asemănătoare pisicilor. Originea cafelei este în zone precum Indonezia (Java, Bali, Sumatra), Filipine și Vietnam. Înseși aceste animale fac o primă selecție, consumând doar cele mai bune boabe de cafea, asupra cărora acționează în mod natural enzime digestive care le înlătură profilul amar și le rafinează aroma.
Kopi Luwak, rezultată practic din excrementele civetelor are un gust delicat, dulceag, cu note de ciocolată și caramel, și o textură catifelată.
Controversele care se ridică în legătură cu această cafea sunt legate de obținerea ei și de tulburarea circuitului natural al animalelor. Prețul ridicat și cererea mare a dus la apariția unor crescătorii de civete, unde ele sunt ținute în captivitate și hrănite în mod excesiv și exclusiv cu boabe de cafea, pentru a accelera digestia și producerea valoroaselor excremente.
Cafeaua de la civetele sălbatice este considerată superioară, însă este greu de certificat, în timp ce goana după profit și fermele de producție accelerată a acestui tip de boabe poate afecta calitatea și scădea standardele de pe piață.
Cafeaua Black Ivory – ajunge la 2.500 USD/kg
Dacă fildeșul, obținut din colții elefanților, este considerat un material prețios, cafeaua Black Ivory, boabe supuse procesului digestiv și acțiunii enzimelor din intestinele acestor animale masive, este astăzi „fildeșul negru”. Pe departe de a fi nocivă pentru elefanți, producerea acestei cafele sprijină acțiunile necesare pentru menținerea habitatului lor și a condițiilor de existență.
Black Ivory este produsă într-o provincie izolată din nordul Thailandei, printr-un proces unic ce implică digestia boabelor de cafea de către elefanți. Pentru obținerea unui singur kilogram de cafea pentru comercializare sunt necesare 33 kg de boabe.
În urma procesului de digestie, boabele rezultate în excremente sunt eliberate de amăreala specifică, dobândind un gust mai fin, arome de ciocolată și condimente exotice. Boabele sunt culese și spălate manual de către îngrijitorii elefanților. O prăjire atentă, controlată, păstrează și potențează aromele unice ale acestei cafele care se servește în locații exclusiviste, hoteluri de cinci stele și restaurante cu stele Michelin.
Cafeaua Ospina – aproape 800 USD pentru numai 250 de grame!
Iată și cea mai scumpă cafea din lume, pentru care prețul de vânzare poate ajunge la 800 de dolari sau EURO pentru numai 250 de grame de boabe. Beneficiile cafelei, precum și experiența bogată a simțurilor oferită de această băutură fac ca pasionații și cunoscătorii să fie dispuși să plătească pentru ea.
Produsă în Columbia, într-o fermă exclusivistă a familiei Ospina, cu o tradiție de cinci generații în domeniu, cafeaua împrumută aroma solurilor fertile vulcanice din Anzi și puritatea aerului altitudinilor mari. Se distinge prin gust bogat, catifelat, cu o complexitate remarcabilă, alcătuit din note de alune, ciocolată și caramel, și un aftertaste lung, echilibrat și rafinat.
Tradiția, încrederea în brand, garanția metodelor de cultivare și procesare optime și gustul unic o recomandă drept cafea de lux, o legendă printre cafelele columbiene și un adevărat simbol al rafinamentului pentru cunoscătorii care își doresc o experiență desăvârșită în fiecare ceașcă.
Concluzii
Deși Kopi Luwak rămâne una dintre cele mai faimoase și controversate cafele din lume, nu este cea mai scumpă. Prețurile record sunt atinse de sortimente exclusiviste precum Black Ivory și Ospina, unde raritatea, metodele de producție și tradiția contribuie la costurile ridicate. Pentru adevărații cunoscători, fiecare dintre aceste cafele oferă o experiență unică, justificând astfel prețul impresionant.
Surse
The Most Expensive Coffees in the World: Rare Treats for Your Tastebuds!, https://www.coffeeness.de/en/the-most-expensive-coffees-in-the-world/
10 Of The World’s Most Expensive Coffees, https://www.puregusto.co.uk/10-most-expensive-coffees?srsltid=AfmBOoo5JlgWOewVfAIjSNKZSLLbmlVje4o2O6ffmHNXvDM5gaLSPENV
One of the world’s most expensive coffees is naturally refined by elephants, https://www.theceomagazine.com/lifestyle/food-beverage/expensive-coffee/
10 Most Expensive Coffee in the World, https://en.tempo.co/read/1903825/10-most-expensive-coffee-in-the-world
Top 10 Most Expensive Coffee in the World, https://colipsecoffee.com/blogs/coffee/expensive
Lasă un comentariu
Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.