Rețeta Cafea cu coniac – Ușor și rapid în doar 7 minute!

Cafeaua cu coniac este una dintre acele plăceri simple : o cafea tare la ibric îndulcită cu un distilat nobil. Se bea încet, în cești mici, după masă sau la finalul unei seri lungi.

Cum a apărut cafeaua cu coniac?

Combinația se poate savura în multe țări (din Franța și până în Europa Centrală), dar în România are o poveste cu nume propriu: Marghilomana. Alexandru Marghiloman (1854-1925), jurist și om de stat cu gusturi rafinate, era cunoscut pentru pasiunea lui pentru cafea.

Tradiția spune că, la o vânătoare, în lipsa apei, valetul i-a fiert cafeaua cu coniac. Rețeta i-a plăcut atât de mult, încât a devenit semnătura casei. După Primul Război Mondial, prin Capșa și Hanul lui Manuc se comanda „un marghiloman” sau „o marghilomană”, servită în filigeană (o ceașcă de porțelan fără toartă), cafea turcească la ibric, preparată pe nisip, peste care se adăuga un strop de coniac fin. În alte țări, cafeaua cu coniac se întâlnește în variante similare, însă la noi a rămas sub acest nume, ca o mică legendă urbană a cafenelelor de altădată.

Ingrediente pentru cafea cu coniac

  • 1 ceașcă de apă rece (90-100 ml)
  • 2 lingurițe rase cafea măcinată fin pentru ibric
  • 30-40 ml coniac (după gust)
  • 1-2 lingurițe zahăr (opțional)

Accesorii necesare pentru prepararea unei cafele cu coniac

  • Ibric (ideal, cu bază groasă)
  • Sursă de căldură blândă (plită electrică, nisip încins, foc mic la aragaz)
  • Ceașcă preîncălzită 
  • Linguriță

Mod de preparare cafea cu coniac la tine acasă

Cafeaua cu coniac te poartă cumva în timp, în cafenelele Bucureștiului interbelic. Te poți bucura de un gust rafinat, cu poveste, chiar la tine acasă, după numai câteva minute acordate preparării.

  • Timp de preparare: 7 minute
  • Dificultate: Ușor
  • Porții: 1 persoană

Pasul 1: Preîncălzește ceașca

Clătește cu apă fierbinte, apoi las-o deoparte.

Pasul 2: Apa și zahărul

Pune în ibric 90-100 ml apă rece. Dacă preferi cafeaua îndulcită, adaugă acum zahărul.

Pasul 3: Prepară cafeaua

Fierbe o cafea aromată. Încorporează 2 lingurițe rase de cafea măcinată fin, amestecă o singură dată, la început. Ca opțiune potrivită pentru prepararea la ibric poți folosi DAVIDOFF Café Crema Elegant, boabe 100% Arabica. Măcinată fin, dă o cremă plăcută și se potrivește impecabil cu coniacul, fără să-l acopere. Mai poți folosi DAVIDOFF Café Fine Aroma, o Arabica măcinată deja, cu profil delicat și aciditate elegantă.

Pasul 4: Fierbe lent

Ține ibricul pe foc mic. Când spuma începe să urce, ia-l de pe foc 10-15 secunde. Repetă de 2-3 ori fără să lași să clocotească.

Pasul 5: Întâlnirea cu coniacul

Toarnă 30-40 ml coniac în ceașca preîncălzită și răstoarnă ușor cafeaua peste el, lăsând zațul în ibric. Două rotații scurte cu lingurița sunt suficiente.

Pasul 6: Servește imediat

Inspiră parfumul și savurează înghițituri mici. Căldura coniacului deschide registrul aromatic al cafelei.

O felie de coajă confiată de portocală sau un pătrățel de ciocolată neagră se potrivesc de minune. Raportul recomandat este de aproximativ 1 parte coniac la 2-3 părți cafea.

Ar putea sa te mai intereseze: