Rețetă Flat White – Ușor și rapid îndoar 5 minute!

Băuturile cu cafea și lapte sunt populare în întreaga lume, dar Flat White, deși mai nou intrat pe piață, și-a câștigat rapid un loc în inima pasionaților, devenind una dintre cele mai comandate băuturi în cafenele. Dacă ai experimentat această băutură preparată de un barista și ți s-a lipit de suflet, să știi că o poți pregăti și acasă. Te ajutăm noi cu rețeta și cu indicațiile necesare!

Cum a apărut Flat White

La prima vedere, Flat White ar putea fi ușor confundat cu un Cappuccino, ambele fiind cafele cu lapte, servite în cești de ceramică și decorate adesea cu Latte Art. Însă, sunt câteva diferențe importante între aceste două băuturi: Flat White conține un shot dublu de espresso, oferind un gust mai intens decât Cappuccino.

În ceea ce privește originea acestei băuturi, două țări și-o dispută: Australia și Noua Zeelandă. Fiecare susține că băutura a fost inventată în cafenelele lor în anii ‘80. Unele surse spun că numele provine din expresia unui barista neozeelandez, care a încercat să prepare un cappuccino mai puțin spumos și a exclamat: „It’s just a flat white!” („E doar un alb plat!”). Alții cred că a fost o evoluție firească a preferințelor locale pentru cafele mai puțin spumoase și mai intense.

Indiferent de unde a început povestea Flat White, este cert că a devenit un clasic, ce se află în meniurile cafenelelor din întreaga lume. Potrivit unei statistici prezentate de Drive Research, Flat White este comandat de 32% dintre oameni în cafenele, devansând băuturi clasice precum: cappuccino (29%), americano (20%) și chiar espresso simplu (19%).

Ingrediente:

• 80 ml espresso dublu (preferabil preparat la espressor)
• 220 ml lapte integral (3,5% grăsime)
• Zahăr (opțional)

Accesorii necesare pentru crearea unui Flat White

• Espressor
• Presă franceză sau spumator de lapte
• Termometru de bucătărie (opțional, pentru controlul temperaturii)
• Ceașcă de ceramică sau pahar de sticlă

Mod de preparare Flat White acasă

Salvează această rețetă, pentru a o prepara oricând îți dorești un Flat White pe care să-l savurezi acasă când te relaxezi sau când vrei să-ți răsfeți musafirii cu o băutură revigorantă și delicioasă!

• Timp de preparare: 5-7 minute
• Dificultate: Medie
• Porții: 1 persoană

Pasul 1: Prepară cafeaua

Prepară un espresso dublu (aprox. 80 ml) la espressorul Cafissimo Milk, folosind capsule Tchibo Cafissimo Espresso Brasil. Toarnă cafeaua într-o ceașcă de ceramică pentru a păstra temperatura optimă. Dacă îți place cu zahăr, adaugă-l acum și amestecă bine.

Pasul 2: Încălzește laptele

Toarnă 220 ml de lapte integral într-un ibric și încălzește-l la 60-70°C, fără a-l lăsa să fiarbă. Dacă nu ai termometru, poți estima temperatura astfel: când începe să scoată ușor aburi și să formeze bule mici pe margini, este gata.

Pasul 3: Spumează laptele

Toarnă laptele încălzit în presă franceză, ridică și coboară pistonul de câteva ori, până când volumul laptelui crește cu aproximativ 10%. Spuma trebuie să fie fină și cremoasă, fără bule mari.

Pasul 4: Toarnă laptele peste cafea

Ține cana ușor înclinată și toarnă laptele lent, aproape de suprafața espresso-ului. Ghidează curgerea laptelui cu o mișcare lină, astfel încât să se îmbine armonios cu cafeaua și să formeze o textură omogenă și catifelată, fără să se separe laptele de spumă.

Gata! Ai obținut un Flat White ca la cafenea! Savurează-l cu plăcere!

Ar putea sa te mai intereseze:

Latte Macchiato