Cafeaua vietnameză cu ou este o băutură cremoasă, care îmbină savoarea unei prăjituri aromate cu gustul inconfundabil și energia unui espresso autentic. Născută ingenios pentru a acoperi lipsa unui ingredient cheie în prepararea cafelei, rețeta s-a dezvoltat ulterior, fiind apreciată pentru individualitatea unei experiențe inedite, care trebuie încercată ca atare.
Nu trebuie să-ți rezervi un sejur în Vietnam pentru a o degusta. O poți prepara la tine acasă și vei putea încerca exotica băutură după câțiva pași simpli și câteva minute.
Cum a apărut cafeaua vietnameză cu ou?
Cafeaua vietnameză cu ou este invenția unui barman de la Hotelul Metropole din Hanoi. Acesta, în 1946, confruntat cu o criză de lapte care lovea Vietnamul în momentul acela, în timpul războiului cu Franța, a decis să-l înlocuiască. Pentru a nu-și dezamăgi clienții obișnuiți cu savoarea cremoasă a cafelei cu lapte, barmanul Giang a modificat rețeta punând gălbenuș bătut de ou în locul spumei de lapte.
A rezultat o băutură nouă și delicioasă, cu o consistență catifelată și aerată, pe care iubitorii cafelei au îndrăgit-o imediat. Giang și-a dat ulterior demisia, perfecționând rețeta într-o cafenea proprie.
Accesorii necesare pentru prepararea unei cafele vietnameze cu ou
- Espressor, pentru a obține două cești de espresso dublu tare și savuros
- Mixer, pentru crema de gălbenuș și lapte condensat
- Linguriță pentru amestecat laptele cu îndulcitorul
- O cană pentru laptele condensat
- Două cești din sticlă transparentă pentru servit.
Mod de preparare cafea vietnameză cu ou
Cafeaua vietnameză cu ou este o experiență catifelată a simțurilor, un răsfăț dulce, care îți aduce tăria unui espresso, la pachet cu savoarea unui desert exclusivist. Iată cum o prepari la tine acasă, în doar câteva minute.
- Timp de preparare: 5 minute
- Dificultate: Ușor
- Porții: 2 persoane

Pasul 1: Prepară espresso-ul
Pentru o cafea vietnameză cu ou ai nevoie de două shoturi duble de espresso, care vor face ca băutura să nu fie doar un desert delicios, ci și o cafea tare și aromată, în adevăratul sens al cuvântului. Ai libertatea de a te juca și a experimenta cu arome și tării diverse, de la blânda și armonioasa Davidoff Café Crema Elegant Lungo Capsule și până la Davidoff Café Espresso 57 Ristretto Capsule pline de personalitate și energizante.

Pasul 2: Amestecă laptele condensat cu zahăr
Cu o linguriță, amestecă laptele condensat cu zahăr. Cel brun adaugă un plus de culoare și o tentă caramelizată. Se adaugă după gust, de la o linguriță la patru și se omogenizează până se dizolvă zahărul.

Pasul 3: Bate crema de gălbenuș și lapte
Cu mixerul, această etapă poate fi parcursă ușor în doar 3 minute. Consistența trebuie să fie omogenă, pufoasă, iar gălbenușul să aibă o nuanță palidă de galben. Opțional, în compoziție se pot adăuga și câteva picături de extract de vanilie, pentru o experiență de răsfăț exotic.

Pasul 4: Toarnă crema peste espresso
Împarte crema între cele două cești de espresso și toarnă peste cafeaua fierbinte. Ceașca transparentă îți permite să vezi straturile frumos îmbinate.

Pasul 5: Presară un praf magic de cacao și savurează!
Un praf de cacao va aduce un contrast plăcut pe fundalul alb-gălbui al cremei și o savoare amăruie în plus. Bucură-te de fiecare sorbitură de cafea vietnameză cu ou, de catifeaua cremei, de tăria espresso-ului și de aromele contrastante ale vaniliei și pudrei de cacao, într-o băutură unică, pentru clipe de răsfăț!








