Cafeaua și sănătatea: Care sunt beneficiile și contraindicațiile

Cafeaua și sănătatea: Care sunt beneficiile și contraindicațiile

Cafeaua este o băutură care vine „la pachet” cu o bucurie. O ceașcă de cafea savurată dimineața îți poate furniza energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua în forță. Tot lângă o ceașcă de cafea te aduni cu cei dragi să depănați amintiri sau să puneți țara la cale, printre zâmbete și voie bună.

Însă, dincolo de puterea cafelei de a aduce bucurie și de a crea amintiri frumoase, studiile au demonstrat că aceasta are și numeroase beneficii pentru sănătate. Așadar, află cum te poate ajuta această băutură să-ți menții sănătatea și chiar să trăiești mai mult!

Ce conține cafeaua

Beneficiile consumului de cafea

Contraindicațiile cafelei

Efectele consumului excesiv de cafea

Cate cafele poți bea pe zi?

Cafeaua în diferite stadii

Concluzii

Ce conține cafeaua

Dacă nu știai, originea cafelei se află în Etiopia, fiind una dintre cele mai vechi băuturi din lume. Și mai este un lucru interesant despre cafea: într-o singură ceașcă se află peste o mie de substanțe, printre care:

  • Cofeină - un stimulent natural care crește vigilența și energia;
  • Compuși vegetali - cafeaua este bogată în antioxidanți, precum acidul clorogenic, care ajută la combaterea inflamațiilor și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
  • Substanțe aromatice - profilul aromatic al cafelei este format din sute de compuși volatili, care oferă caracterul distinct al gustului și mirosului său;
  • Macronutrienți - o ceașcă de cafea neîndulcită conține cantități mici de carbohidrați, proteine și lipide;
  • Minerale și vitamine - cafeaua furnizează magneziu, calciu, fier, potasiu și niacină (vitamina B3) în cantități mici.

Beneficiile consumului de cafea

Cercetări recente subliniază că un consum moderat de cafea aduce diverse beneficii pentru sănătate. Acestea sunt cele mai populare dintre ele:

Cafeaua crește nivelul de energie

Sunt diverse tipuri de cafea și fiecare conține cofeină, un stimulent care ajută sistemul nervos central. Astfel, cafeaua combate oboseala și crește nivelul de energie. Cofeina blochează receptorii de adenozină, un neurotransmițător, favorizând alți neurotransmițători care reglează nivelul de energie, cum este dopamina.

Cafeaua protejează sănătatea inimii

Cafeaua, în cantități moderate, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, datorită conținutului de cofeină și altor compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii. Aceștia ajută la combaterea stresului oxidativ și la reducerea inflamației, doi factori implicați în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Studiile arată că un consum regulat de trei până la cinci cești de cafea poate reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă cu 15%. De asemenea, consumul a trei până la patru cești pe zi este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de accident vascular cerebral.

Cafeaua scade riscul de diabet de tip 2

Sunt cercetări care au arătat că un consum regulat de cafea ar putea fi legat, pe termen lung, de un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru se datorează capacității cafelei de a contribui la menținerea sănătății celulelor beta, care produc insulina esențială pentru reglarea glicemiei.

Cafeaua susține sănătatea creierului

Printre proprietățile cafelei este și cea de a influența pozitiv sănătatea creierului. Cofeina stimulează sistemul nervos central, îmbunătățind temporar funcțiile cognitive. În plus, substanțele antioxidante din cafea pot reduce stresul oxidativ și inflamația, procese care contribuie la apariția bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer și boala Parkinson.

Cafeaua te poate ajuta să slăbești

Cafeaua poate influența metabolismul și modul în care organismul stochează sau elimină grăsimile. Cofeina stimulează sistemul nervos central, crescând nivelul de energie și, implicit, activitatea fizică. Această creștere poate facilita arderea caloriilor și gestionarea greutății. În plus, cafeaua conține compuși care pot influența sănătatea intestinală, cum ar fi polifenolii, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. O floră intestinală sănătoasă este asociată cu o mai bună absorbție a nutrienților și cu un metabolism echilibrat, astfel cafeaua ajută la menținerea unei greutăți sănătoase. Mai jos poți afla câte calorii are cafeaua!

Cafeaua poate proteja împotriva afecțiunilor hepatice

Cafeaua conține compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, benefice pentru sănătatea ficatului. Aceste substanțe pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, factori implicați în afecțiuni hepatice precum: fibroza, ciroza și cancerul hepatic. Studiile evidențiază un efect protector al cafelei, în special la persoanele cu risc de afecțiuni hepatice sau care suferă deja de acestea.

Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult

Există studii care sugerează că un consum responsabil de cafea poate contribui la prelungirea duratei de viață, datorită combinației de antioxidanți și alte substanțe benefice care combat stresul oxidativ și protejează celulele împotriva daunelor. Consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta multe afecțiuni grave, inclusiv boli cardiovasculare și cancer, contribuind la o viață mai lungă.

Contraindicațiile cafelei

Cafeaua poate fi contraindicată pentru anumite persoane. Cofeina poate agrava anxietatea, simptomele maniei în tulburarea bipolară și poate încetini coagularea sângelui, agravând tulburările de sângerare. Deoarece cofeina poate crește presiunea oculară și tensiunea arterială, este recomandat să fie consumată cu prudență în hipertensiune și glaucom. În plus, sindromul intestinului iritabil poate fi agravat, iar persoanele care fumează și consumă cafea au un risc mai crescut de boli grave.

Efectele consumului excesiv de cafea

Consumul excesiv de cafea nu este recomandat, pentru că poate provoca diverse probleme în corpul tău:

  • perturbă calitatea somnului, provocând insomnie;
  • provoacă disconfort gastrointestinal;
  • ritm cardiac accelerat și creșterea tensiunii arteriale;
  • iritabilitate și schimbări de dispoziție

Cate cafele poți bea pe zi?

Potrivit Ghidurilor Dietetice pentru Americani (Dietary Guidelines for Americans), este sigur pentru majoritatea oamenilor să consume între 3 și 5 cești de cafea pe zi, fără a depăși 400 mg de cofeină pe zi. O ceașcă medie (aproximativ 240 ml) conține 95 mg de cofeină, dar această valoare poate varia în funcție de tipul de cafea și de metoda de preparare. Este important să monitorizezi cantitatea de cofeină, mai ales în combinație cu alte surse de cofeină, pentru a evita efectele negative ale cafelei.

Cafeaua în diferite stadii 

În funcție de vârstă și starea de sănătate, cafeaua poate avea efecte diferite. La tineri, poate crește vigilența și concentrarea, în timp ce persoanele în vârstă trebuie să fie atente la efectele asupra tensiunii arteriale.

Cafeaua în sarcină

Întreabă medicul obstetrician dacă îți recomandă cafeaua în sarcină! În general, femeile gravide pot limita cofeina la maximum 200-300 mg pe zi. Consumul excesiv poate crește riscul de avort spontan și poate cauza o greutate mică a bebelușului la naștere.

Cafeaua în timpul alăptării

În alăptare, cofeina trece în laptele matern, dar în cantități mici. Specialiștii recomandă să nu se depășească 200-300 mg pe zi, pentru a evita iritabilitatea și insomniile la bebeluș. Femeile care alăptează trebuie să monitorizeze reacțiile bebelușului și să ajusteze consumul de cofeină, dacă este necesar.

Cafeaua și diabetul

Cofeina din cafea poate influența nivelul de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet ar trebui să consume cafea cu precauție.

Cafeaua în fasting

Consumul de cafea în timpul perioadelor de fasting este în general acceptat, cu condiția ca băutura să fie simplă, fără ingrediente adăugate. Cafeaua neagră conține doar 3 calorii la 240 ml și nu provoacă schimbări metabolice care să afecteze fastingul.

Cafeaua înainte sau după masă

Sunt afecțiuni în care medicii pot recomanda să nu se consume cafea pe stomacul gol: reflux gastroesofagian, sindromul colonului iritabil, insuficiență renală, ulcer gastric, hipotiroidism etc. În rest, sunt puține dovezi care să arate că această băutură nu se bea înainte de masă. Însă, dacă ai probleme digestive atunci când bei cafea pe stomacul gol, este mai bine să o consumi la o oră după ce ai mâncat.

Concluzii

Cafeaua este o băutură populară în întreaga lume, fiind recunoscută pentru gustul său îmbietor și pentru efectele stimulante asupra organismului. Consumată cu moderație, ea poate aduce numeroase beneficii, printre care: creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea performanțelor cognitive și aportul de antioxidanți. Este important să ții cont de posibilele contraindicații ale cofeinei pe care o conține, mai ales dacă ai o afecțiune hormonale sau digestivă.

 

Surse

9 Unique Benefits of Coffee - https://www.healthline.com/nutrition/top-evidence-based-health-benefits-of-coffee

Is coffee good or bad for your health? - https://hsph.harvard.edu/news/is-coffee-good-or-bad-for-your-health/

What doctors wish patients knew about the impact of caffeine - https://www.ama-assn.org/delivering-care/public-health/what-doctors-wish-patients-knew-about-impact-caffeine

9 Reasons Why (the Right Amount of) Coffee Is Good for You - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you

Coffee - Uses, Side Effects, and More  - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-980/coffee

Can You Drink Coffee While Doing Intermittent Fasting? - https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-coffee

 

Te-ar putea interesa

tipuri de cafea
istoria cafelei

Lasă un comentariu

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.