Latte art: Cum să îți transformi cafeaua într-o operă de artă

latte art

Latte art, în traducere „arta laptelui”, reprezintă deopotrivă o tehnică și un mijloc de expresie artistică prin care băuturile pe bază de cafea dobândesc mai multă personalitate și un plus de savoare. Descoperă în acest articol de ce ingrediente și unelte ai nevoie pentru a-ți transforma cafeaua într-o operă de artă și câteva secrete din experiențele unor iscusiți barista.

Ce este latte art?

Ingrediente și instrumente necesare pentru crearea unui model

Pașii necesari pentru un latte art perfect

Cele mai populare modele

 

Ce este latte art?

Apărută în Italia, țara care a dus prepararea cafelei la nivel de excelență, latte art este arta de a turna spuma de lapte în espresso sau în cappucino, pentru a crea diferite contururi care dau ceștii de băutură preferată un aspect rafinat, pentru o experiență autentică, savurată cu toate simțurile.

Modele de latte art au fost popularizate în ultimii ani pe rețelele sociale, atât prin activitatea de promovare a unor barista, cât și din dorința pasionaților de cafea de a-și împărtăși emoțiile în fața unei cești perfecte, înainte de a-i degusta conținutul savuros.

Ingrediente și instrumente necesare pentru crearea unui model

Cel mai adesea, întâlnim modele de latte art în ceașca de cappucino, de cafe latte sau de latte machito. Obiectivul preparării unor băuturi perfecte constă în proporția corectă și interacțiunea armonioasă a celor trei componente de bază: espresso, lapte și spumă de lapte.

O parte din cremoasa băutură este formată din espresso, iar restul din lapte și spumă de lapte, în diferite proporții. Trecerea de la lapte la spumă de lapte trebuie să fie cât mai lină posibil. Înseamnă că spuma nu trebuie să fie prea groasă, altfel va pluti pe amestecul de cafea și lapte, ceea ce nu numai că nu este atrăgător, dar pur și simplu nu îți stimulează pofta. Turnarea corectă a laptelui te asigură că băutura pe bază de cafea are gustul pe care îl aștepți. Iată de ce ai nevoie:

  • Lapte proaspăt integral, cu un procent de grăsime între 3 și 5%
  • Cafea espresso
  • O ceașcă specială, cu baza mai îngustă decât partea superioară
  • O latieră
  • Un dispozitiv de spumare a laptelui: espressor cu funcția de spumare inclusă, o cană de spumare sau o baghetă de spumare (caz în care va trebui să reglezi chiar tu temperatura laptelui)
  • Puțină îndemânare (se poate exersa) și creativitate.

Pașii necesari pentru un latte art perfect

Tehnica latte art nu este foarte complicată, dar presupune o anumită îndemânare, pe care o vei putea exersa în timp, la început cu modele simple și imperfecte, după care ai putea să dobândești treptat experiență și să încerci contururi mai complexe. Să începem însă cu începutul și cei câțiva pași esențiali în prepararea unei băuturi latte art.

Pregătirea espresso-ului

Espresso-ul este inima oricărei băuturi pe bază de cafea, inclusiv a latte art-ului. Această metodă de preparare presupune forțarea apei fierbinți, la o presiune ridicată, printr-un strat compact, fin măcinat din cafea boabe de calitate. Rezultatul este o doză intens aromată, încoronată cu o cremă fină, o spumă aurie și catifelată ce concentrează uleiurile naturale din cafea.

Pentru a pregăti un espresso savuros ai nevoie de un espressor, care poate fi manual, semi-automat sau complet automat, în funcție de preferințe și experiență. Există pe piață aparate de cafea disponibile în diverse modele, de la espressoare compacte, ideale pentru acasă, până la modele profesionale, folosite în cafenele, care permit un control detaliat asupra fiecărui pas al preparării.

Spumarea laptelui

spumarea laptelui

Laptele se încălzește și se spumează pentru a fi amestecat în espresso și pentru a fi turnat în modele de latte art. Textura obținută ar trebui să aibă consistența vopselei ude, iar laptele se va expanda cu 20-35% din volumul inițial. 

Ideal este să prepari simultan espresso-ul și spuma de lapte, întrucât prea multă așteptare pentru oricare dintre componente va face dificilă, dacă nu chiar imposibilă, misiunea de a crea latte art cu ele.

Crearea amestecului pe bază de lapte încălzit și espresso

Un latte în care spuma va crea modele și contururi interesante are nevoie de o bază omogenă de lapte și espresso. Se toarnă laptele încet dintr-o latieră, având grijă să respecți proporțiile în funcție de tipul de băutură pe care vrei să o obții.

Înclină ceașca în care torni spuma la un unghi de 30-45°. Tornă încet de la o înălțime de câțiva centimetri (7-8 cm) deasupra ceștii, urmărind ca laptele să curgă direct în partea cea mai adâncă a ceștii de espresso. Continuă să torni încet și de la înălțime până când cafeaua și laptele ajung la marginea ceștii.

Adăugarea spumei pentru modele de latte art

Turnarea spumei se face de la nivelul lichidului din ceașcă, astfel încât spuma să nu se amestece cu restul compoziției. Se toarnă în locuri specifice, pentru crearea de linii circulare, curbe de diverse dimensiuni, care vor adăuga detalii corpului central al spumei. Ceașca se manevrează în diverse unghiuri și poziții, pentru a permite spumei să se deplaseze și să creeze modele.

Cele mai populare modele

Modelele de latte art trebuie să fie în același timp atrăgătoare pentru a stârni pofta de a savura un cappucino, o caffe latte sau un latte machiato delicios și să exprime un mesaj, în acord cu personalitatea creatorului, a unui barista sau a persoanei care experimentează gustul și aspectul inedit. Există modele mai complexe și modele mai simple de latte art, accesibile și începătorilor. Poți începe să-ți dezvolți propriile abilități în această artă cu:

  • Modelul lalea. Spuma se toarnă continuu, se oprește, apoi se toarnă un nou strat, apoi altul, în funcție de numărul de petale pe care îl dorești.
  • Modelul inimă. Se toarnă încet, la distanță foarte mică de băutură, apoi, pe măsură ce spuma se ridică, se mărește debitul. Dacă ceașca începe să se umple, mărește distanța și adaugă un shot scurt chiar în mijlocul petei.
  • Modelul rozetă. Mișcă stânga-dreapta latiera cu spumă, pentru a forța liniile ondulate de lapte să curgă. Toarnă apoi de la distanță spre partea de sus a ceștii, pentru a crea tulpina rozetei. La final, toarnă o inimioară înainte de a ridica latiera și de a tăia prin tulpina pe care tocmai ai creat-o.

Nu va fi ușor de la început să dobândești mișcările și turnarea corectă a laptelui în cafea, însă, odată ce te vei obișnui cu debitul și felul în care curge și se mișcă spuma, vei putea stăpâni din ce în ce mai bine contururile, pentru a crea un latte art care să-ți exprime personalitatea și să intensifice experiența gustului.

Te-ar putea interesa

Câte calorii are o cafea în funcție de modul de preparare

Lasă un comentariu

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.