Ce este un barista și ce înseamnă cafea barista

barista

Cafeaua este un veritabil ritual de relaxare și socializare pentru mulți oameni. Cafenelele locale sau marile lanțuri internaționale de restaurante s-au specializat în servirea acestei băuturi sofisticate, făcând din experiența de preparare și servire o adevărată artă.

În centrul acestei experiențe se află un profesionist care a studiat și are experiență în pregătirea espresso-ului perfect, în crearea unor modele ingenioase în ceașca de cafea și într-o servire fără cusur: barista. Află în continuare mai multe despre această meserie și despre cei care o practică!

Barista – scurtă istorie a unei meserii cu miros de cafea

Cu ce se ocupă un barista

Ce înseamnă cafea barista

Barista – scurtă istorie a unei meserii cu miros de cafea

Deși adăugată relativ recent în nomenclatorul de meserii din România, mai exact în 2021, barista este o meserie care în străinătate are o vechime considerabilă, fiind strâns legată de istoria cafelei.

Primii barista au apărut în Italia la începutul secolului al XX-lea, odată cu inventarea mașinilor de espresso. Termenul „barista” provine din italiană și înseamnă „barman”, dar, în trecut, se referea la un lucrător care servea băuturi nonalcoolice, precum: ceaiuri, băuturi calde și cafea. Inițial, rolul barista era acela de a produce un espresso perfect, însă, odată cu trecerea timpului, aceștia au devenit responsabili pentru crearea unei varietăți largi de băuturi pe bază de cafea, de la cappuccino la latte.

În ultimii ani, odată cu popularizarea cafelei, rolul barista a devenit mai complex ca niciodată. Astăzi, ei sunt profesioniști desăvârșiți, responsabili de prepararea cafelei, dar sunt și bine informați despre originea și procesele de prăjire a boabelor, precum și despre diversele metode de preparare care pot scoate în evidență diverse arome și caracteristici ale cafelei. De asemenea, sunt instruiți în latte art creând desene atractive în fiecare ceașcă de băutură pe care o pregătesc: frunze, inimi, flori.

Cu ce se ocupă un barista

Poți deveni un barista după ce urmezi un curs acreditat, în care înveți noțiunile teoretice și practice necesare pentru a lucra în domeniu: ce echipamente se folosesc în industrie, cum se macină cafeaua, cum se prepară diverse tipuri de băuturi, cum se texturează laptele, cum se fac măsurători cu refractometrul, în ce condiții se păstrează laptele și alimentele, ce norme de igienă trebuie îndeplinite etc. Sunt și restaurante sau cafenele care asigură formare pentru barista la locul de muncă, fără să solicite experiență la angajare.

Rolul principal al unui barista este de a prepara băuturi pe bază de espresso: café latte, americano, flat white, cappuccino, macchiato, ristretto, moca etc. Pentru a putea face acest lucru, barista trebuie să știe să manipuleze orice model de espressor, să cunoască exact caracteristicile pentru diversele tipuri de cafea, să memoreze rețetele de preparare și să servească băuturile, care pot fi atât cafea, cât și: ceaiuri, vin, bere sau gustări.

Un lucru la care trebuie, de asemenea, să exceleze un barista este comunicarea cu clienții, având în vedere că el interacționează direct cu aceștia, preluând comenzi, făcând recomandări, oferind informații legate de produsele disponibile și preluând plăți.

O altă responsabilitate a unui barista este să păstreze mediul de lucru ordonat și curat. În acest sens, el igienizează echipamentele, curăță toate ustensilele, mesele și suprafețele de lucru. Tot el gestionează inventarul, urmărind să reumple stocurile, pentru a asigura un flux de lucru eficient și o experiență plăcută pentru clienți.

Așadar, jobul de barista este unul complex care implică mai mult decât prepararea cafelei. Un barista trebuie să stăpânească diverse tehnici de preparare, să fie atent la detalii, să înțeleagă nuanțele fiecărui sortiment de cafea și să creeze o experiență memorabilă pentru clienți. În plus, el este un exponent al unui stil de viață bazat pe pasiune pentru cafea, conectare socială și valorizarea artizanatului. Data viitoare când vezi un barista, privește-l ca pe un ambasador al culturii cafenelelor, într-o lume în care ritualul servirii cafelei este tot mai apreciat.

Ce înseamnă cafea barista

Așa cum barista este un profesionist în domeniul cafelei, cafeaua barista este o cafea premium, destinată preparării sale de către specialiști, folosind atât espressoare manuale, cât și automate.

Cafeaua barista este recomandată pentru cei care apreciază un gust autentic și complex. Ea este obținută din boabe atent selecționate, prăjite într-un mod special, astfel încât să ofere o aromă bogată și echilibrată. Procesul de prăjire prelungită permite boabelor de cafea să-și dezvăluie caracterul unic, având un profil aromatic bogat și bine definit. Astfel, o cafea barista îmbină ingrediente de calitate superioară cu măiestria și cunoștințele necesare pentru a oferi fiecărui degustător de cafea o experiență completă și autentică.

Tipurile de cafea sunt alese astfel încât să îndeplinească standarde stricte de calitate. Printre cele mai populare se numără:

  • Arabica – este cea mai populară cafea din lume și este apreciată pentru aroma fină, dulce și echilibrată. Boabele de Arabica sunt ideale pentru preparatele complexe, oferind o aciditate delicată și note florale sau fructate;
  • Robusta – această cafea are o aromă mai intensă, un conținut mai bogat în cofeină și uleiuri și o consistență mai cremoasă. Rezultă astfel o cafea complexă și echilibrată.

Chiar dacă numele cafelei barista este asociat cu prepararea de către un profesionist, ea poate fi utilizată și acasă, în espressoarele automate. Aceste aparate permit un control precis asupra procesului de pregătire a cafelei, astfel că oricine se poate bucura de gustul autentic al unui espresso, chiar dacă nu are pregătire și experiență în domeniul preparării cafelei.

Espressoarele automate sunt de două tipuri: cu boabe și cu capsule. Poți găsi o cafea barista Tchibo pentru ambele variante. În cazul espressoarelor cu capsule, poți opta pentru Cafissimo Barista Caffé Crema, Cafissimo Barista Espresso Brasil, Cafissimo Barista Espresso sau pentru alte variante disponibile.

Pentru espressoarele care funcționează cu boabe, ai de asemenea la dispoziție numeroase sortimente de cafea Tchibo Barista, cu intensitatea mai scăzută sau mai ridicată, după propriile plăceri și preferințe: Tchibo Barista Caffé Crema, mai puțin intensă, sau Tchibo Barista Espresso, cu un grad ridicat de intensitate, pentru cei care adoră să-și înceapă ziua cu energie și bună dispoziție, alături de o cafea aromată și puternică.

Oricare ar fi preferințele tale, bucură-te de momentul tău de răsfăț și bucurie alături de Tchibo!

Surse:

What Do Baristas Do? - https://www.baristatrainingacademy.net/what-do-baristas-do/

Barista job description - https://resources.workable.com/barista-job-description

What is a Barista? - https://www.careerexplorer.com/careers/barista/

The History of Baristas & Coffee Art - https://thecoffeeclubshop.com/blogs/barista-blog/history-of-coffee-art-baristas?srsltid=AfmBOorfafc2TIqq59sf9SUiWBNuhhb45voFKWKUggHre-3VynPiojHg

Te-ar putea interesa

istoria cafelei

Lasă un comentariu

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.